Søg
Close this search box.

Vedligehold af sejl

Vedligehold af sejl er essentielt for dit sejls levetid. Når dine sejl om foråret endelig kommer ud af posen og op i masten, er de udsat for maksimalt pres fra alle naturens elementer. Sol, vind, vand, og salt tærer sammen med almindeligt slid på sejlene, og skader vil forekomme over tid. Vedligeholder du dine sejl korrekt, forlænger du levetiden markant og har gode, funktionelle og pæne sejl i mange år.

Slidtage på dine sejl kan ofte ses på faconen i sejlet. De trækkes ud af facon, og det skaber mere uro i din sejlads. Sejlene kan også få synlige skader, som er nemme at forholde sig til, og skal blot repareres.

Det er de usynlige ting, der går ud over de gode oplevelser. Sejl, der er ude af facon, får båden til at krænge mere i stedet for at sejle fremad, og du skal ofte krydse mange flere gange, da de trætte sejl ikke kan få din båd til at gå højt nok i vinden.

Vi har derfor samlet en omgang gode råd til vedligehold af dine sejl herunder. Du får tips til mange flere gode oplevelser på havet.

Indholdsfortegnelse

Vedligeholdelse af dine sejl gennem sæsonen

Hvis dine sejl skal holde sig pæne og funktionelle i mange år, skal du først og fremmest altid huske at holde dem rene og tørre. Er sejlene våde, når du pakker dem, skal de hurtigst muligt op at hænge til tørre, når du kommer hjem. Sejldug og syninger skal samtidig beskyttes mest muligt mod solens UV-stråler, da strålerne med tiden opløser tråde og fibre i sejlet. Sejldugen mister i begge tilfælde sine egenskaber hurtigere.

Herunder får du yderligere et tips til riggen og forstærkninger for at beskytte dine sejl bedst muligt mod slitage og revner.

 

  • Beskyt dine sejl med en bompresenning, quick-pack eller et forstagscover, når sejlene ikke i brug. Særligt hvis dit forsejl ikke har UV-dug monteret.

  • Hvis du binder sejsinger omkring sejlet, så bind dem ikke for stramt, da det kan knække dugen og gøre små folder permanente – i særdeleshed hvis du folder sejlet på samme måde hver gang.

  • Vær opmærksom på, at salt der gennem tiden samler sig i sejldugen, holder på fugten. Derfor anbefaler vi, at du periodisk skyller dine sejl i ferskvand, så saltet skylles ud. Det nemmeste er at skylle sejlet efter regnvejr. Når du skyller sejlet, kan du samtidig vaske tilsmudsede områder med lidt sæbe og håndvarmt varmt. Brug ikke kemiske rengøringsmidler, da det kan forringe sejldugens egenskaber.

  • Dine sejl skal være tørre, når du pakker dem sammen. Så undgår du jordslag og en dug, der bliver ødelagt af svamp. Husk også, at når du tørrer dine sejl, skal du undgå, at de hænger og blafrer i vinden. Det slider nemlig også unødigt på dem, og du risikerer riv-skader og i værste fald personskader.

  • Skyl slæder og beslag i ferskvand. Det forhindrer metallet i at korrodere med ir eller rust som resultat.

  • Hold øje med splitter og skarpe kanter på og omkring riggen. Sørg for, at disse ikke ’gnaver’ i dine sejl.

  • Sæt beskyttelse på selve riggen. Her kan du bruge tape, muffe eller læder, så din rig har ’bløde’ kanter.

  • Lad Schultz Sejlmageri forstærke sejlene på de udsatte steder – det er typisk aktuelt omkring salingshorn, sceptre og andre steder, hvor sejlet berører rig og skib.

  • Få foretaget reparationer og eftersyn af dit sejl ved behov – lad vær med at vente. Små skader kan blive store hurtigt.
    Her får du også lige skemaerne til at udpege skader og svage steder på dit sejl.

    Head Sail reparation skema
    Mail Sail reparation skema
    Letvejrssejl reparation skema

Når sejlet rigges – fald og udhalsspænding

Sæt aldrig faldet hårdere end at de vandrette folder langs forliget kun lige fjernes. En vertikal fold lige bag ved forliget indikerer faldet er sat for hårdt. Det samme gælder for storsejlets udhal. Det hales kun lige nok til at fjerne rynkerne langs sejlets underlig.

Lidselinen bruges til at forhindre sejlets agterlig i at blafre. Det hales kun lige nok til at sejlet stopper med at blafre. Husk at slække lidselinen igen inden skødet hales yderligere, ellers er der risiko for at lidselinen knækker.

Lad ikke overlappende forsejl bakke i vendingerne så det trykker ind på salingshornet. Så undgår du at sejlet får permanente buler i området omkring salingen.

Undgå at sejle i hård luft, de første par gange du sejler med dit nye sejl. Dvs. helst ikke mere end 5-6 sekundmeter. På denne måde får sejldugen lov at til at strække sig jævnt, og sejlets levetid forlænges væsentligt. Brug aldrig sejlet i mere luft end det er syet til.

Skyl og tjek dine sejl når sæsonen slutter

Inden du afmonterer mast og rig om efteråret, anbefaler vi, at du på en af sæsonens sidste sejlture skyller og efterser dine sejl.

  • Skyl sejlene, så salt skylles ud og ikke sidder og suger fugt i de våde og kolde måneder.

  • Efterse dine sejl. Notér og mærk af, hvor der er skader og eventuel slitage, som skal til reparation. Du kan med god samvittighed bruge de skemaer, vi bruger her hos Schultz. Skemaerne kan du finde her på siden – Eftersyn – all sails. – Noter skaderne og markér dem på sejl-illustrationen.

Sagt på godt jysk er det ’træls’, på sin første tur i foråret at opdage en skade, der burde have været repareret i løbet af vinteren.

Lad derfor vores sejlmagere give dine sejl et eftersyn og gennemgå sammen både de skader, du har noteret, og dem, som du måske ikke har set. Af og til kræver det mere professionelle øjne at spotte syninger, sejlpinds-lommer eller slæder, som skal have lidt ekstra kærlighed. Det handler om at minimererisikoen for, at små skader går hen og bliver store. Samtidig får du altid et godt råd med til netop dit sejl hos Schultz. 

Sådan pakker du dit sejl til opbevaring

Når du afrigger og pakker dine sejl sammen, er det altid nemmest at være 2 personer. Sejlene er som regel store, tunge og uhåndterbare ene mand.  Når I er to, undgår du unødigt slitage, når sejlene trækkes rundt, og så det både hyggeligere og bedre for helbredet, når man hjælpes ad.

  • Sejlet er skyllet og helt tørt, inden du pakker det.

  • Hvis du folder dit sejl, skal du sørge for, at du ikke folder i de samme folder hvert år. Jo mere sejlet får knæk samme sted, desto hurtigere bliver det svagt i foldepunkterne.

  • Sejl har bedst af at blive rullet op. Men det kræver dog, at du har god plads til opbevaringen.

  • Når du folder sejlet, skal start fra underliget og træk sejlet ind over sig selv, så toppen til sidst ligger øverst. Det gør det nemt at pakke sejlet ud på båden ved sæsonstart og sætte det direkte i ophalet/faldet. Herefter folder du siderne ind mod toppen af sejlet, så er det lige til at komme i sejlposen.

Vinteropbevaring af sejl

Det er vigtigt at opbevare dine sejl korrekt hen over vinteren. Det skal opbevares tørt og sikkert. Læse mere om vores råd til vinteropbevaring af dine sejl.

Vask

Dine sejl skal vaskes engang i mellem for at sikre god vedligeholdelse. Læs mere om hvordan du skal vaske dine sejl i vores vaskeguide.