Søg
Close this search box.

Vask af bådkalecher

Hvordan er det lige man vasker kalecher til både? Der er en måge der har efterladt en klat på din sprayhood, kaleche eller måske på din bompresenning. Den vaskes let af med lunkent eller koldt vand med en svamp eller blød børste heldigvis, men må ikke sidde for længe for den giver skjolder. Vask, imprægnering og løbende vedligehold af din bådkaleche, giver den en længere levetid på op mod 10-15 år. Det er ret meget!

Kalechen til din båd skal vaskes mindst én gang pr. sæson. Vask dog efter behov afhængigt af hvilke påvirkninger, din bådkaleche dagligt udsættes for. Ligger du tæt ved trafikerede veje, skov/træer eller ved siden af industrihavnen, så er behovet nok større, end kun en enkelt gang.

Der skal vaskes grundigt, når sæsonen er slut. Støv, smuds, vind og vejr har sat sig i stoffet, og slidt lidt af den imprægnering af, stoffet har fra fabrikken. Du skal i krig med vask af båd kaleche, sprayhood, lazybag og sejlpose.

Nedenfor gennemgår vi hvordan du selv vasker din kaleche til båden, gode tips til valg af professionelt renseri, og gode vaske tips og tricks.

Indholdsfortegnelse

Sådan vasker du din bådkaleche

Det er faktisk overraskende let, at vaske kalechen til din båd. Her får du Do’s and Don’ts i vores vaskeguide:

 

Do’s

• Vask kalechen til din båd i lunket vand – 30°C er som regel nok.

• Brug finvaskemiddel til at vaske din kaleche, sprayhood eller sejlpose.

• Vask gerne i en stor balje derhjemme eller mens det sidder spændt fast på båden med en blød børste.

• Opløs vaskemidlet i vandet og lad bådkalechen ligge i blød i min. 6 timer.

• Skyld kalechen grundigt af med rent vand (30°C).

• Lad den tørre helt før du pakker den sammen.

 

Don’ts

• Vask aldrig din bådkaleche, sprayhood eller sejlposer i varmt vand. Stoffet kan ændre pasform og så passer din sprayhood pludseligt ikke mere. Max 38 °C/100 °F varmt.

• Brug aldrig vaskemiddel med blegestof. Vi anbefaler finvaskemiddel. Er du i tvivl, så kontakt Schultz Sejlmageri.

• Undgå maskinvask.

• Pak det aldrig sammen før det er helt tørt.

• Brug aldrig hårde børster eller højtryksrenser, når du vasker. Det ødelægger både stof, ruder, syninger og imprægnering.

Rensning af bådkaleche hos professionelt renseri

Du kan også sende din bådkaleche til et professionelt renseri. Undersøg først om de har erfaring med vask af kalecher til både.

Hos Schultz har vi tidligere arbejdet sammen med blandt andre Berentsen og Møbel- og Tæpperenseriet (MOT) i Farum. MOT tilbyder endda at hente og bringe din kaleche på adressen. Uanset hvem, du bruger, så vær dog opmærksom på, om renseriet bruger blegemidler. Særligt for de lyse materialer er der risiko for misfarvning på indersiden, og selvom det med tiden fortager sig, når de udsættes for solens UV-stråler, er misfarvning noget der skal indgå i dine overvejelser.

5 gode råd til rens og rengøring af din bådkaleche

Her får du seks rigtig gode tips og tricks til de forskellige udfordringer, vi som ejere af sejl og kalecher kan komme ud for. Uanset om dine ting er lavet af topklasse-acryldug fra Citel eller noget helt andet, så sørg for at det tørrer helt, inden du pakker dem sammen. Ellers risikerer du at finde dem mugne eller jordslået, når du skal bruge dem igen. Du kan også besøge stofproducentens hjemmeside, hvor du finder alt om ’Docril N’-materialet.

Vask og rengøring af ruder

Ruderne i din kaleche eller sprayhood har godt af at blive vasket og behandlet månedligt med en plastik-cleaner/protector. Ruderne i kalechen beskyttes optimalt, hvis det gøres flere gange årligt, og før den pakkes ned til vinteropbevaring. Sørg for at den er helt tør, før den pakkes sammen.

Vi anbefaler at du bruger VuPlex Plastic Cleaner.

Sådan fjerner du jordslag

Er din kaleche til båden blevet jordslået? Så er der heldigvis råd for dette. Afhængigt af hvor hårdt den er angrebet kan det meste fjernes igen med de rette midler.

Midlerne indeholder stærke klorforbindelser, hvorfor der skal udvises forsigtighed under behandlingen. Test altid virkningen af stærke rengøringsmidler på et ikke synligt sted, da nogle midler kan efterlade skjolder eller misfarvning. Vask det behandlede materiale grundigt efter behandling. (Professionel hjælp kan anbefales!)

Du kan evt. anvende Jotun jordslagsfjerner som er et vandbaseret produkt med klor til fjerning af jordslag, jordslåethed og misfarvninger og belægninger.

Jordslagsfjerneren er fremstillet specielt til behandling af kalecher, sprayhoods og andre tekstiler af fortrinsvis kunststof.

Må ikke bruges på ikke farveægte tekstiler.

Se mere om hvordan du fjerner jordslag.

Genstridige pletter

Har du nogle pletter der nægter af give slip? Måske olie eller rødvin? Vi anbefaler et neutralt finvaskemiddel som fx Biotex.

Er der jordslag eller svamp kan jordslagsfjerner ofte gøre tricket – se ovenfor omkring jordslag. Se ofte stillede spørgsmål og brug og vedligehold, for flere gode råd til fjernelse af genstridige pletter.

Imprægnering

Kalechen til din båd skal imprægneres efter vask med sæbe. Med tiden vil din bådkaleche have behov for at blive imprægneret igen, for at bevare vand- og smudsafvisningen som samtidig gør den lettere at holde ren.

Har din kaleche flere år på bagen, er det en god ide, at du imprægnerer den. På denne måde beskytter du den, og holder den i generelt bedre stand. Din kaleche vil fremstå pænere i længere tid, så det er en rigtig god og bæredygtig investering.

Reparation

Vask dine kaleche, før du sender den til reparation hos Schultz Sejlmageri. Det er langt lettere at finde, reparere og udbedre en skade, når stof og syninger er rene, og du slipper samtidig for smudstillæg for rengøring af maskiner og borde efter reparationen.