Nye sejl

Når du står overfor køb af nye sejl, er det vigtigt at dine behov, bådens udformning og anvendelse bliver gennemgået sammen med en sejlmager, inden du træffer dine valg. For at sikre dig en god oplevelse skal sejlene måles på båden og eventuelt sammenlignes med dine eksisterende sejl og sejltegninger.

 

Vi forhandler Hyde Sails

Du kan hos Schultz Sejlmageri bestille sejl fra Hyde Sails. Vi rådgiver dig om køb af sejl til dit båd.

Hyde Sails leverer årligt omkring 50.000 sejl på verdensplan og er dermed blandt de største producenter af sejl i verden. Hos Schultz deler vi samme holdning til kvalitet og service og er derfor glade for samarbejdet med Hyde Sails.
Aftalen betyder at Schultz i fremtiden har adgang til den teknologi, som konstant udvikles og forbedres i branchen og vil desuden sikre, at vi også i fremtiden kan tilbyde den gode kundeservice, som vi er kendt for. Hyde Sails fremstiller både sejl til kapsejlads og tursejlads til alle bådtyper.

Tur sejl, cruising sejl, touring sejl med god fart og højde

Hyde Touring

Hvis du overvejende er tursejler, får du med Hyde Touring kvalitet og sejldesign til konkurencedygtig pris. Touring sejl er konstrueret til sejlads i indre farvande. Forsejl og storsejl er CrossCut skåret i en tæt vævet dacrondug med fingerforstærkninger, der giver sejlet lang levetid. Materialet er det bedste i klassen af cruisingduge. Alle sejl leveres med ønsket antal reb, ticlers og sejlpose.

 

LM sejl

Hyde Touring serien er et godt valg til turbåde og motorsejlere, som f. eks. LM bådene. Få et godt sejl tilbud, sammen med din nye kaleche.

Klik her for mere info om Hyde Touring (PDF)

 

Hyde Voyager Range

Er du seriøs tur/kapsejler eller bare typen der fortsætter med samme sejl selv om det blæser op til kuling, bør du vælge Hyde Voyager Range. Hyde Voyager Range sejl er designet til sejlads offshore i hård vind, uden at det går ud over faconen.

Klik her for mere info om Hyde Voyager Range (PDF)

 

Voyager Range Gennaker

Skrædersyet Gennaker i triradial design.

Klik her for mere info om gennaker (PDF)

 

Få en snak med vores sejlmager, inden du vælger sejldugen, eller sammenligner priser. Du får som regel det, du betaler for, og billige sejl i sejlduge af ukendt oprindelse giver ofte en dårlig oplevelse på lang sigt.

Hvis du som sejler ikke går at vejen for et frisk kryds mod vinden, bør du altid vælge Racingdug. Er du derimod typen, der sejler ud af havnen og vender stævnen for at sejle med vinden i et par timer for derefter at sejle med motor hjem, er cruisingdug / turingdug et glimrende valg.

Dugene har forskellige hårdhedsgrader, og da hårdheden er et udtryk for sejlets formstabilitet, er det meget vigtigt at være opmærksom på dette. Mange tursejlere mener at sejl bør være bløde, da de derved er lettere at håndtere. Men ikke mange kapsejlere bryder sig om bløde sejl. De skal helst være hårde for at opnå den bedste højde og balance på kryds.

Racing sejl – Hyde Voyager Race og Hyde Grand Prix

Hyde Voyager Race

Serien til Jer der sejler seriøs kapsejlads uden kompromis. Fyld sejlgarderoben med det bedste grej, så er det kun båden og mandskabet der sætter grænsen.

Hyde Voyager Race storsejl og forsejl (PDF)

Hyde Voyager Race triradial spilere og gennaker (PDF)

Hyde Voyager Race CODE ZERO (PDF)

Hyde Grand Prix

Hyde Grand Prix-serien er designet til seriøs kapsejlads uden kompromis enten på banerne eller offshore.
Grand Prix for og storsejl er tilgængelige enten som panel sejl med en tri-radial “seam layout “eller i H5, de nye Hyde membransystemer.
Læs mere om Hyde Grand Prix (PDF)

Sejldesign

Hvis du går med ideer til udformningen af dit nye sejl, eller de nyeste materialer gør valget svært, kan du igennem Schultz finafpudse ordren med en direkte snak med sejlmager/ designer Kjeld Larsen. Det sikrer dig som kapsejler, at du får den optimale rådgivning, når det gælder sejlene til netop din båd.

Kun det bedste er godt nok

Til kapsejlads skal grejet være i top. Vores samarbejde med de bedste danske og internationale sejlproducenter sikrer dig at det ikke er sejlene, der er årsagen hvis du ikke vinder.

Alle sejl til kapsejlads opfylder gældende klasseregler for den pågældende bådtype.

Modtagelse af ny sejl

Når du som kapsejler modtager dine ny sejl, skal du være opmærksom på, at sejlcentret nok har flyttet sig i forhold til dine gamle udsejlede sejl, også selv om de er skåret ud fra samme mål som tidligere. Det kan i starten betyde, at du skal trimme riggen for at opnå samme resultater på kapsejladsbanen som med de gamle sejl. Juster og træn derfor flittigt inden I deltager i kapsejlads, så I får det fulde udbytte af investeringen i nye sejl.

Offshore-sejl – Blue Water Cruising

Samarbejde

Hos Schultz samarbejder vi gennem de bedste danske og internationale firmaer. Ta`os med i dine overvejelser. Det vil du ikke fortryde, når du er overladt til dig selv og vejrguderne.

Blue Water Cruising

Hyde Voyager Ocean kan udføres enten som Hyde Touring eller Hyde Voyager Range, bare designet til Blue Water Cruising og langdistancesejlads.
Sejlene er konstrueret til at modstå mange timers sejlads i frisk vind. Der er tre muligheder for både storsejl og genua, enten et cross cut dacron sejl eller et triradial design fremstillet i enten dacron eller cruising laminat. Husk det er for sent at fortryde dit valg af sejl, når du er midt i oceanet.

Klik her for Hyde Touring specifikationer (PDF)

Klik her for Hyde Voyager Range specifikationer (PDF)

Klik her for info om UV kant (PDF)

Forsejl

Flyvesejl

Gennaker – Spiler – Code Zero
Klik her for at gå til siden

Genua

Genoaen er sejlbådens hovedmotor. Hvad skal du vælge når den gamle skal skiftes? Dine erfaringer med båden, sammenholdt med sejlmagerens råd giver svaret.
Omsyning af genuaen til rullesystem.
Klik her for at gå til siden

OC 331 Gennaker

Ring eller skriv for infomation om valg af rullesystemer

 

Furlex Rullesystemer

Får du skader på dit rullesystem, kan vi skaffe reservedele til flere af typerne.

Plastimo

Er storleverandør af mange former for bådtilbehør.
Deres rullesystem er meget enkelt opbygget – et godt alternativ, hvis prisen er afgørende.
Ved valg af Plastimo anvendes eksisterende forstag.

Klik her for mere info om Plastimo rullesystemer

ProFurl

Kan anbefales til større både, og hvis du sejler oceansejlads.

Mere info om ProFurl (Engelsk)

Facnor

God kvalitet – Nemt at montere.

Mere info om Facnor (Engelsk)

Opmålingsskema forsejl (PDF)

Furlex

Er det kvaliteten og designet du går efter er Furlex dit mærke. Der er solgt mere end 45.000 eksemplarer -, og med sin fine balance med en blanding af sort komposit, aluminium og med med deltaljer i rustfrit stål, er det en pryd for hvilken som helst båd. Designet er stærkt og elegant. Den opfylder vigtige funktioner, der er med til at øge sikkerheden ombord ved at kunne rullerebe sejlet hurtigt.

Furlex rullesystem findes i fem klasser, 100S, 200S, 300S, 400S og 500S. Hvilken model du skal vælge afgøres af bådens størrelse og riggens/sejlets størrelse.
Leveres med nyt forstag.

Harken

Rullesystemet leveres i en cruisingudgave med et spor og en racingudgave med 2 spor, der giver dig mulighed for at sætte en ny fok inden den første nedtages. Systemet leveres med nyt forstag i afmålt længde, og justerbar vantskrue.
(kan justeres ca. 100 mm.)

FLYVESEJL

Triradial Gennaker eller Spiler

Hyde Sails har et standardprogram inden for gennakere og spilere. Der er penge at spare hvis standardmålene og farverne kan anvendes på din båd. Er du kapsejler skal du vælge Race udgaven. Code numrene definerer sejlets facon.

Mere info om Hyde Triradiale Race Spiler og Gennaker (PDF)

Code Zero monteret på rulle fra Furltec.

Se specifikationer på Hyde Voyager Range Gennaker (PDF)

Code Zero

er navnet på et nyere type sejl, som fungerer som en stor let genoa, men måler ind til DH-reglen som en asymmetrisk spiler. Idag hvor man må have 4 spilere ombord kan Code 0 sejlet indgå i garderoben uden nævneværdig straf på handikap målet.

Til både der måler ind med fok som største forsejl er dette sejl et “must” da det giver en væsentlig fartforøgelse, når man skal gå højt i let vejr, og vil på de længere distancesejladser være et helt uundværligt sejl. Sejlet fungerer på grund sin størrelse bedst monteret på en lille rulle, eller evt. med strømpe (Daglig tale “snuffer”).

Code 0 syes i en meget let aramiddug til kapsejlads eller i spilerdug til tursejlads.

Mere info om Code Zero fra Hyde Race serien (PDF)

Mere info om Furltec

Til dybe genakkere, der normalt er vanskelige at rulle sikkert uden risiko for udblæsning af toppen, har Furltec udviklet en løst roterende fastgørelse af halsbarmen, så sejlet rulles fra toppen og nedefter.

Gennaker (turspiler)

Gennakeren er en asymetrisk spiler, eller nærmere en mellemting mellem en flad spiler og en hul genua. Ordet “gennaker” er en sammentrækning af betegnelserne for genoa og det engelske udtryk for spiler – spinnaker. Genakkeren var almindelig omkring år 1900 under navnet “ballonklyver”, men er blevet genopdaget med stor succes. Gennakeren er nemmere at styre end en traditionel spiler og kan typisk bæres i mere vind end en spiler. Den kan med fordel sættes fra et kort bovspryd (genakkerbom). Ved tursejlads er den enkel at håndtere, da den ikke kræver nogen spilerstage, som kan komme i vejen under en bomning. Med gennakeren skal vinklen til vinden helst være mellem 115° og 155°. Den trimmes som et stort forsejl og størrelsen giver båden ekstra power i forhold til almindelig forsejl. Der “kan” sejles læns med gennakeren med en spilerstage som på en normal genua eller spiler. Gennakeren kan både sættes fra en pose som en spiler, eller siddende på forstaget som en rullegenua. Hyde Sails leverer gennakeren i en “spilerkasse” der fastgøres på søgelænderet.

Sejl og sejldug

Hvad er et sejl? (fra Wikipedia)

Et sejl er et stofstykke, der primært anvendes på både og skibe til at fange vinden for at give fremdrift eller som støttesejl for at mindske rulning. I skibsterminologi findes mange navne for de enkelte typer sejl. Sejl har også været brugt f.eks. på ældre vindmøller til at sætte på vingerne, så disse sattes i rotation af vinden.

Et sejls kanter kaldes lig og kan f.eks benævnes underlig, forlig eller agterlig alt efter hvilket sejl der er tale om og hvilken vej liget vender når sejlet er monteret. I nogle sejls lig er der monteret en lidseline, således at sejlets form kan justeres ved at stramme eller slække lidselinen.

Hjørnere på et sejl kaldes barme og er udstyret med øjer eller lignende, hvormed sejlet monteres den øvrige rig og gør det muligt at manøvrere med sejlet. De mest almindelige betegnelser for barmene på et sejl med trekantet form er faldbarm (øverste barm hvori faldet fastgøres), skødebarm (til fastgørelse af skødet), halsbarm (forreste og nederste barm på sejlet).

Ud over fastgørelse i barmene, er nogle typer af sejl fastgjort i et helt ligs længde til den stående rig, f.eks. til en mast, en rundholt eller stag. Sejl der er monteret på stag kaldes stagsejl, mens sejl som kun er fastgjort i barmene med tovender kaldes et flyvende sejl.

Sejldug

Sejldug opdeles i 3 kategorier. Udover sejl syet i de traditionelle sejldugstyper kan man tilføje ’’støbte’’ sejl. Altså sejl uden syede sømme.

 

Vævet dug

Denne kategori er den mest udbredte sejldugstype, og includerer duge som Dacron (polyester) og spilerdug (polyamid også kaldet “Nylon”). Bruges mest til CrossCut skæringer. Undtagen i spilere der som regel har et radialt snit. Spilerdug er en meget balanceret dug, det vil sige, den har samme antal tråde i begge retninger. 

Vævet dug kan indeles I flere kategorier, men fælles for dem alle er selve konstruktionen med tråde i kun 2 retninger, hvilket gør dugen ustabil ved diagonalt træk. Denne ustabilitet forsøger man at eliminere ved hjælp af forskellige typer af coatninger.

De bedste duge, er duge som er meget hårdt vævet. En tæt vævning behøver mindre coatning for at opnå den ønskede stabilitet på diagonalen.

Dårlig (billig) sejldug er som regel en løs vævet dug med dårlig coatning. Dette gør at sejlet hurtigt mister sin stabilitet og dermed facon. Dette giver dårlig sejlads med stor krængning og en båd der bliver hård på roret.

Eksempel på forskellige spilerskæringer, fremstilles i polyamid (Nylon).

Dacron (registreret varemærke inden for polyestertråde)

Dacronduge kan indeles I 3 forskellige karegorier afhængig af formål.

Fillorienterede duge. Bruges til høje smalle sejl. Disse duge har langt flere fiber i fillretningen (skudtråden) end i warpretningen (kædetråden). Altså på tværs af dugen.

Warporienterede duge. Bruges til radialskårede sejl, eller i traditionelle sejl hvor banerne er vertikalt vinklet. Disse duge har flest fibre i warpretningen, altså langs med dugen.

Balancerede duge bruges mest til sejl som er brede i forhold til højden, f,eks. Genoaer. Disse duge har næsten lige mange fibre i begge retninger og har som regel større stabilitet på diagonalen.

Man omtaler daglig dacron, som enten Cruisingdug eller Racingdug.

Disse navne misforstås af mange sejlere, da man tror at racingdug udelukkende er til kapsejlads og cruisingdug kun er for tursejlere. Dette er er en stor misforståelse.

Navnene er mere et (misvisende) udtryk for dugens kvalitet. Hvis du som sejler ikke går at vejen for et frisk kryds mod vinden, bør du altid vælge Racingdug. Er du derimod typen der sejler ud af havnen og vender stævnen for at sejle med vinden i et par timer for derefter at sejle med motor hjem, er Cruisingdug et glimrende valg.

Dugene har forskellige hårdhed, og da hårdheden er et udtryk for sejlets formstabilitet, er det meget vigtigt at være opmærksom på dette. Mange tursejlere mener at sejl bør være bløde, da de derved er lettere at håndtere. Men ikke mange kapsejlere bryder sig om bløde sejl. De skal helst være hårde for at opnå den bedste højde og balance på kryds.

Hårde sejl bør altid rulles sammenfor at undgå knæk og folder i dugen som aldrig forsvinder igen. Kun blødere sejl bør foldes sammen.

Dacrondug er nok det bedste allround materiale til de fleste sejltyper, og bruges i mange klasse og OneDesign typer, som eneste tilladelige dugvalg. Her kan f. eks. X79, X99, Star, Drage, Solling etc, etc.

Dacron er efter flere sejlmageres mening det bedste valg, når pris og kvalitet sammenholdes.

 

Laminatduge

Duge som er limet sammen af flere lag forskellige materialer. De fleste duge i denne kategori består af 3-5 lag. Disse duge bruges næsten udelukkende til radialskårne sejl (Biradial-Triradial)

Sejl skåret i lamineret dug er kendetegnet ved følgende

  1. Større formstabilitet.
2. Lettere vægt
3. Højere pris
4. Kortere levetid (relativt afhængig af formål)

Forskellige fibertyper anvendes bl.a.:

  1. polyester
2. pentex
3. kevlar
4. spectra
5. technora
6. kulfiber
7. andre

Næsten alle laminatduge består af en eller flere lag polyesterfilm, samt tråde i forskellige retninger. Visse laminatduge har et meget tyndt lag polysterdug på den ene eller begge sider, for at opnå større styrke. Dette giver også større vægt, og er derfor mest udbredt på cruising sejl, og knap så almindeligt på kapsejlads sejl.

Sejl i lamineret dug bliver mere og mere udbredt og er næsten enerådende på større kapsejladsbåde.

Ulempen er den høje pris, p.g.a af de mange baner og relativt stor dugspild ved radialskæring.

Der kommer dog et godt alternativ da den Hollandske dug producent Contender har lanceret en ny laminatdug med tråde i mange retninger, hvilket gør det muligt at sy moderne HI-TECH sejl i laminatdug, men med CrossCut skæring. Dette sparer meget tid ved fremstillingen, da man ikke behøver at skære alle paneler ud for at kunne dreje trådene i belastningsretningen. Trådene er simpelthen drejet i selve dugen, og sejlet kan derfor sys som et normalt CrossCut sejl hvilket gør sejlet noget billigere, da man både sparer arbejdstid samt dug.

Støbte sejl

Støbte sejl, er sejl som ved hjælp af moderne teknologi samles uden brug af symaskine. Dermed menes, at sejlene er uden syninger i selve sejlets hoveddel, dog er kantbånd syet fast. Kun de store internationale sejlproducenter som North Sails der har udviklet 3DL og senest 3Di, (3 Di er et lettere mere holdbart og formstabilt sejl) Elvström (Genesis), UK-Sailmakers (Ultra), Doyle (4D) og Hyde Sails (H5) har teknologi til at fremstille sejl på denne måde. Hyde Sails Grand Prix sejl kan således leveres som H5, med et stort udvalg i fibre og konstruktioner.

Fordelen ved denne fremstillingsmetode er at man undgår spændinger i form af træk, der altid vil være i en søm. Derved kan man fremstille sejl med en meget jævn og harmonisk overflade.

Priserne på disse sejl ligger i den dyre ende af prisskalaen, men vil helt sikkert blive mere konkurrencedygtige efterhånden som teknologien udvikles. Desuden opnår man en produktion næsten uden dugspild. I forhold til et normalt radialtskåret kevlarsejl, hvor man påregner ca. 20-30% dugspild, er det en ret stor besparelse alene dugsiden.

Støbte sejl er overlegne i ydeevne i forhold til panelsejl, og i f.eks. sejladserne om Americas Cup er denne type sejl i dag en selvfølge.

SEJL

Nye sejl

Når du står overfor køb af nye sejl, er det vigtigt at dine behov, bådens udformning og anvendelse bliver gennemgået sammen med en sejlmager, inden du træffer dine valg. For at sikre dig en god oplevelse skal sejlene måles på båden og eventuelt sammenlignes med dine eksisterende sejl og sejltegninger.

 

Vi forhandler Hyde Sails

Du kan hos Schultz Sejlmageri bestille sejl fra Hyde Sails. Vi rådgiver dig om køb af sejl til dit båd.

Hyde Sails leverer årligt omkring 50.000 sejl på verdensplan og er dermed blandt de største producenter af sejl i verden. Hos Schultz deler vi samme holdning til kvalitet og service og er derfor glade for samarbejdet med Hyde Sails.
Aftalen betyder at Schultz i fremtiden har adgang til den teknologi, som konstant udvikles og forbedres i branchen og vil desuden sikre, at vi også i fremtiden kan tilbyde den gode kundeservice, som vi er kendt for. Hyde Sails fremstiller både sejl til kapsejlads og tursejlads til alle bådtyper.

TOURING SEJL

Tur sejl, cruising sejl, touring sejl med god fart og højde

Hyde Touring

Hvis du overvejende er tursejler, får du med Hyde Touring kvalitet og sejldesign til konkurencedygtig pris. Touring sejl er konstrueret til sejlads i indre farvande. Forsejl og storsejl er CrossCut skåret i en tæt vævet dacrondug med fingerforstærkninger, der giver sejlet lang levetid. Materialet er det bedste i klassen af cruisingduge. Alle sejl leveres med ønsket antal reb, ticlers og sejlpose.

 

LM sejl

Hyde Touring serien er et godt valg til turbåde og motorsejlere, som f. eks. LM bådene. Få et godt sejl tilbud, sammen med din nye kaleche.

Klik her for mere info om Hyde Touring (PDF)

 

Hyde Voyager Range

Er du seriøs tur/kapsejler eller bare typen der fortsætter med samme sejl selv om det blæser op til kuling, bør du vælge Hyde Voyager Range. Hyde Voyager Range sejl er designet til sejlads offshore i hård vind, uden at det går ud over faconen.

Klik her for mere info om Hyde Voyager Range (PDF)

 

Voyager Range Gennaker

Skrædersyet Gennaker i triradial design.

Klik her for mere info om gennaker (PDF)

 

Få en snak med vores sejlmager, inden du vælger sejldugen, eller sammenligner priser. Du får som regel det, du betaler for, og billige sejl i sejlduge af ukendt oprindelse giver ofte en dårlig oplevelse på lang sigt.

Hvis du som sejler ikke går at vejen for et frisk kryds mod vinden, bør du altid vælge Racingdug. Er du derimod typen, der sejler ud af havnen og vender stævnen for at sejle med vinden i et par timer for derefter at sejle med motor hjem, er cruisingdug / turingdug et glimrende valg.

Dugene har forskellige hårdhedsgrader, og da hårdheden er et udtryk for sejlets formstabilitet, er det meget vigtigt at være opmærksom på dette. Mange tursejlere mener at sejl bør være bløde, da de derved er lettere at håndtere. Men ikke mange kapsejlere bryder sig om bløde sejl. De skal helst være hårde for at opnå den bedste højde og balance på kryds.

RACING SEJL

Racing sejl – Hyde Voyager Race og Hyde Grand Prix

Hyde Voyager Race

Serien til Jer der sejler seriøs kapsejlads uden kompromis. Fyld sejlgarderoben med det bedste grej, så er det kun båden og mandskabet der sætter grænsen.

Hyde Voyager Race storsejl og forsejl (PDF)

Hyde Voyager Race triradial spilere og gennaker (PDF)

Hyde Voyager Race CODE ZERO (PDF)

Hyde Grand Prix

Hyde Grand Prix-serien er designet til seriøs kapsejlads uden kompromis enten på banerne eller offshore.
Grand Prix for og storsejl er tilgængelige enten som panel sejl med en tri-radial “seam layout “eller i H5, de nye Hyde membransystemer.
Læs mere om Hyde Grand Prix (PDF)

Sejldesign

Hvis du går med ideer til udformningen af dit nye sejl, eller de nyeste materialer gør valget svært, kan du igennem Schultz finafpudse ordren med en direkte snak med sejlmager/ designer Kjeld Larsen. Det sikrer dig som kapsejler, at du får den optimale rådgivning, når det gælder sejlene til netop din båd.

Kun det bedste er godt nok

Til kapsejlads skal grejet være i top. Vores samarbejde med de bedste danske og internationale sejlproducenter sikrer dig at det ikke er sejlene, der er årsagen hvis du ikke vinder.

Alle sejl til kapsejlads opfylder gældende klasseregler for den pågældende bådtype.

Modtagelse af ny sejl

Når du som kapsejler modtager dine ny sejl, skal du være opmærksom på, at sejlcentret nok har flyttet sig i forhold til dine gamle udsejlede sejl, også selv om de er skåret ud fra samme mål som tidligere. Det kan i starten betyde, at du skal trimme riggen for at opnå samme resultater på kapsejladsbanen som med de gamle sejl. Juster og træn derfor flittigt inden I deltager i kapsejlads, så I får det fulde udbytte af investeringen i nye sejl.

OFFSHORE

Offshore-sejl – Blue Water Cruising

Samarbejde

Hos Schultz samarbejder vi gennem de bedste danske og internationale firmaer. Ta`os med i dine overvejelser. Det vil du ikke fortryde, når du er overladt til dig selv og vejrguderne.

Blue Water Cruising

Hyde Voyager Ocean kan udføres enten som Hyde Touring eller Hyde Voyager Range, bare designet til Blue Water Cruising og langdistancesejlads.
Sejlene er konstrueret til at modstå mange timers sejlads i frisk vind. Der er tre muligheder for både storsejl og genua, enten et cross cut dacron sejl eller et triradial design fremstillet i enten dacron eller cruising laminat. Husk det er for sent at fortryde dit valg af sejl, når du er midt i oceanet.

Klik her for Hyde Touring specifikationer (PDF)

Klik her for Hyde Voyager Range specifikationer (PDF)

Klik her for info om UV kant (PDF)

FORSEJL

Forsejl

Flyvesejl

Gennaker – Spiler – Code Zero
Klik her for at gå til siden

Genua

Genoaen er sejlbådens hovedmotor. Hvad skal du vælge når den gamle skal skiftes? Dine erfaringer med båden, sammenholdt med sejlmagerens råd giver svaret.
Omsyning af genuaen til rullesystem.
Klik her for at gå til siden

OC 331 Gennaker

Ring eller skriv for infomation om valg af rullesystemer

 

Furlex Rullesystemer

Får du skader på dit rullesystem, kan vi skaffe reservedele til flere af typerne.

Plastimo

Er storleverandør af mange former for bådtilbehør.
Deres rullesystem er meget enkelt opbygget – et godt alternativ, hvis prisen er afgørende.
Ved valg af Plastimo anvendes eksisterende forstag.

Klik her for mere info om Plastimo rullesystemer

ProFurl

Kan anbefales til større både, og hvis du sejler oceansejlads.

Mere info om ProFurl (Engelsk)

Facnor

God kvalitet – Nemt at montere.

Mere info om Facnor (Engelsk)

Opmålingsskema forsejl (PDF)

Furlex

Er det kvaliteten og designet du går efter er Furlex dit mærke. Der er solgt mere end 45.000 eksemplarer -, og med sin fine balance med en blanding af sort komposit, aluminium og med med deltaljer i rustfrit stål, er det en pryd for hvilken som helst båd. Designet er stærkt og elegant. Den opfylder vigtige funktioner, der er med til at øge sikkerheden ombord ved at kunne rullerebe sejlet hurtigt.

Furlex rullesystem findes i fem klasser, 100S, 200S, 300S, 400S og 500S. Hvilken model du skal vælge afgøres af bådens størrelse og riggens/sejlets størrelse.
Leveres med nyt forstag.

Harken

Rullesystemet leveres i en cruisingudgave med et spor og en racingudgave med 2 spor, der giver dig mulighed for at sætte en ny fok inden den første nedtages. Systemet leveres med nyt forstag i afmålt længde, og justerbar vantskrue.
(kan justeres ca. 100 mm.)

FLYVESEJL

Triradial Gennaker eller Spiler

Hyde Sails har et standardprogram inden for gennakere og spilere. Der er penge at spare hvis standardmålene og farverne kan anvendes på din båd. Er du kapsejler skal du vælge Race udgaven. Code numrene definerer sejlets facon.

Mere info om Hyde Triradiale Race Spiler og Gennaker (PDF)

Code Zero monteret på rulle fra Furltec.

Se specifikationer på Hyde Voyager Range Gennaker (PDF)

Code Zero

er navnet på et nyere type sejl, som fungerer som en stor let genoa, men måler ind til DH-reglen som en asymmetrisk spiler. Idag hvor man må have 4 spilere ombord kan Code 0 sejlet indgå i garderoben uden nævneværdig straf på handikap målet.

Til både der måler ind med fok som største forsejl er dette sejl et “must” da det giver en væsentlig fartforøgelse, når man skal gå højt i let vejr, og vil på de længere distancesejladser være et helt uundværligt sejl. Sejlet fungerer på grund sin størrelse bedst monteret på en lille rulle, eller evt. med strømpe (Daglig tale “snuffer”).

Code 0 syes i en meget let aramiddug til kapsejlads eller i spilerdug til tursejlads.

Mere info om Code Zero fra Hyde Race serien (PDF)

Mere info om Furltec

Til dybe genakkere, der normalt er vanskelige at rulle sikkert uden risiko for udblæsning af toppen, har Furltec udviklet en løst roterende fastgørelse af halsbarmen, så sejlet rulles fra toppen og nedefter.

Gennaker (turspiler)

Gennakeren er en asymetrisk spiler, eller nærmere en mellemting mellem en flad spiler og en hul genua. Ordet “gennaker” er en sammentrækning af betegnelserne for genoa og det engelske udtryk for spiler – spinnaker. Genakkeren var almindelig omkring år 1900 under navnet “ballonklyver”, men er blevet genopdaget med stor succes. Gennakeren er nemmere at styre end en traditionel spiler og kan typisk bæres i mere vind end en spiler. Den kan med fordel sættes fra et kort bovspryd (genakkerbom). Ved tursejlads er den enkel at håndtere, da den ikke kræver nogen spilerstage, som kan komme i vejen under en bomning. Med gennakeren skal vinklen til vinden helst være mellem 115° og 155°. Den trimmes som et stort forsejl og størrelsen giver båden ekstra power i forhold til almindelig forsejl. Der “kan” sejles læns med gennakeren med en spilerstage som på en normal genua eller spiler. Gennakeren kan både sættes fra en pose som en spiler, eller siddende på forstaget som en rullegenua. Hyde Sails leverer gennakeren i en “spilerkasse” der fastgøres på søgelænderet.

SEJLDUG

Sejl og sejldug

Hvad er et sejl? (fra Wikipedia)

Et sejl er et stofstykke, der primært anvendes på både og skibe til at fange vinden for at give fremdrift eller som støttesejl for at mindske rulning. I skibsterminologi findes mange navne for de enkelte typer sejl. Sejl har også været brugt f.eks. på ældre vindmøller til at sætte på vingerne, så disse sattes i rotation af vinden.

Et sejls kanter kaldes lig og kan f.eks benævnes underlig, forlig eller agterlig alt efter hvilket sejl der er tale om og hvilken vej liget vender når sejlet er monteret. I nogle sejls lig er der monteret en lidseline, således at sejlets form kan justeres ved at stramme eller slække lidselinen.

Hjørnere på et sejl kaldes barme og er udstyret med øjer eller lignende, hvormed sejlet monteres den øvrige rig og gør det muligt at manøvrere med sejlet. De mest almindelige betegnelser for barmene på et sejl med trekantet form er faldbarm (øverste barm hvori faldet fastgøres), skødebarm (til fastgørelse af skødet), halsbarm (forreste og nederste barm på sejlet).

Ud over fastgørelse i barmene, er nogle typer af sejl fastgjort i et helt ligs længde til den stående rig, f.eks. til en mast, en rundholt eller stag. Sejl der er monteret på stag kaldes stagsejl, mens sejl som kun er fastgjort i barmene med tovender kaldes et flyvende sejl.

Sejldug

Sejldug opdeles i 3 kategorier. Udover sejl syet i de traditionelle sejldugstyper kan man tilføje ’’støbte’’ sejl. Altså sejl uden syede sømme.

 

Vævet dug

Denne kategori er den mest udbredte sejldugstype, og includerer duge som Dacron (polyester) og spilerdug (polyamid også kaldet “Nylon”). Bruges mest til CrossCut skæringer. Undtagen i spilere der som regel har et radialt snit. Spilerdug er en meget balanceret dug, det vil sige, den har samme antal tråde i begge retninger. 

Vævet dug kan indeles I flere kategorier, men fælles for dem alle er selve konstruktionen med tråde i kun 2 retninger, hvilket gør dugen ustabil ved diagonalt træk. Denne ustabilitet forsøger man at eliminere ved hjælp af forskellige typer af coatninger.

De bedste duge, er duge som er meget hårdt vævet. En tæt vævning behøver mindre coatning for at opnå den ønskede stabilitet på diagonalen.

Dårlig (billig) sejldug er som regel en løs vævet dug med dårlig coatning. Dette gør at sejlet hurtigt mister sin stabilitet og dermed facon. Dette giver dårlig sejlads med stor krængning og en båd der bliver hård på roret.

Eksempel på forskellige spilerskæringer, fremstilles i polyamid (Nylon).

Dacron (registreret varemærke inden for polyestertråde)

Dacronduge kan indeles I 3 forskellige karegorier afhængig af formål.

Fillorienterede duge. Bruges til høje smalle sejl. Disse duge har langt flere fiber i fillretningen (skudtråden) end i warpretningen (kædetråden). Altså på tværs af dugen.

Warporienterede duge. Bruges til radialskårede sejl, eller i traditionelle sejl hvor banerne er vertikalt vinklet. Disse duge har flest fibre i warpretningen, altså langs med dugen.

Balancerede duge bruges mest til sejl som er brede i forhold til højden, f,eks. Genoaer. Disse duge har næsten lige mange fibre i begge retninger og har som regel større stabilitet på diagonalen.

Man omtaler daglig dacron, som enten Cruisingdug eller Racingdug.

Disse navne misforstås af mange sejlere, da man tror at racingdug udelukkende er til kapsejlads og cruisingdug kun er for tursejlere. Dette er er en stor misforståelse.

Navnene er mere et (misvisende) udtryk for dugens kvalitet. Hvis du som sejler ikke går at vejen for et frisk kryds mod vinden, bør du altid vælge Racingdug. Er du derimod typen der sejler ud af havnen og vender stævnen for at sejle med vinden i et par timer for derefter at sejle med motor hjem, er Cruisingdug et glimrende valg.

Dugene har forskellige hårdhed, og da hårdheden er et udtryk for sejlets formstabilitet, er det meget vigtigt at være opmærksom på dette. Mange tursejlere mener at sejl bør være bløde, da de derved er lettere at håndtere. Men ikke mange kapsejlere bryder sig om bløde sejl. De skal helst være hårde for at opnå den bedste højde og balance på kryds.

Hårde sejl bør altid rulles sammenfor at undgå knæk og folder i dugen som aldrig forsvinder igen. Kun blødere sejl bør foldes sammen.

Dacrondug er nok det bedste allround materiale til de fleste sejltyper, og bruges i mange klasse og OneDesign typer, som eneste tilladelige dugvalg. Her kan f. eks. X79, X99, Star, Drage, Solling etc, etc.

Dacron er efter flere sejlmageres mening det bedste valg, når pris og kvalitet sammenholdes.

 

Laminatduge

Duge som er limet sammen af flere lag forskellige materialer. De fleste duge i denne kategori består af 3-5 lag. Disse duge bruges næsten udelukkende til radialskårne sejl (Biradial-Triradial)

Sejl skåret i lamineret dug er kendetegnet ved følgende

  1. Større formstabilitet.
2. Lettere vægt
3. Højere pris
4. Kortere levetid (relativt afhængig af formål)

Forskellige fibertyper anvendes bl.a.:

  1. polyester
2. pentex
3. kevlar
4. spectra
5. technora
6. kulfiber
7. andre

Næsten alle laminatduge består af en eller flere lag polyesterfilm, samt tråde i forskellige retninger. Visse laminatduge har et meget tyndt lag polysterdug på den ene eller begge sider, for at opnå større styrke. Dette giver også større vægt, og er derfor mest udbredt på cruising sejl, og knap så almindeligt på kapsejlads sejl.

Sejl i lamineret dug bliver mere og mere udbredt og er næsten enerådende på større kapsejladsbåde.

Ulempen er den høje pris, p.g.a af de mange baner og relativt stor dugspild ved radialskæring.

Der kommer dog et godt alternativ da den Hollandske dug producent Contender har lanceret en ny laminatdug med tråde i mange retninger, hvilket gør det muligt at sy moderne HI-TECH sejl i laminatdug, men med CrossCut skæring. Dette sparer meget tid ved fremstillingen, da man ikke behøver at skære alle paneler ud for at kunne dreje trådene i belastningsretningen. Trådene er simpelthen drejet i selve dugen, og sejlet kan derfor sys som et normalt CrossCut sejl hvilket gør sejlet noget billigere, da man både sparer arbejdstid samt dug.

Støbte sejl

Støbte sejl, er sejl som ved hjælp af moderne teknologi samles uden brug af symaskine. Dermed menes, at sejlene er uden syninger i selve sejlets hoveddel, dog er kantbånd syet fast. Kun de store internationale sejlproducenter som North Sails der har udviklet 3DL og senest 3Di, (3 Di er et lettere mere holdbart og formstabilt sejl) Elvström (Genesis), UK-Sailmakers (Ultra), Doyle (4D) og Hyde Sails (H5) har teknologi til at fremstille sejl på denne måde. Hyde Sails Grand Prix sejl kan således leveres som H5, med et stort udvalg i fibre og konstruktioner.

Fordelen ved denne fremstillingsmetode er at man undgår spændinger i form af træk, der altid vil være i en søm. Derved kan man fremstille sejl med en meget jævn og harmonisk overflade.

Priserne på disse sejl ligger i den dyre ende af prisskalaen, men vil helt sikkert blive mere konkurrencedygtige efterhånden som teknologien udvikles. Desuden opnår man en produktion næsten uden dugspild. I forhold til et normalt radialtskåret kevlarsejl, hvor man påregner ca. 20-30% dugspild, er det en ret stor besparelse alene dugsiden.

Støbte sejl er overlegne i ydeevne i forhold til panelsejl, og i f.eks. sejladserne om Americas Cup er denne type sejl i dag en selvfølge.