Søg
Close this search box.

Vedligehold af bådkalecher

For at give din bådkaleche en lang levetid, skal den vedligeholdes og bruges korrekt. Din kaleche og sprayhood udsættes for mange elementer, som kan slide på den. Du vil opleve, at selv din havneplads spiller ind på, hvor din kaleche, sprayhood eller quick-pack slides mest. Materialer der udsættes for sol, vind og vejr, nedbrydes – nogle hurtigere end andre.

Din kaleche og sprayhood består af mange forskellige materialer, og med korrekt løbende vedligehold vil du kunne forlænge levetiden på dine ting betydeligt. Du vil samtidig få en meget bedre oplevelse med at bruge dem. Der er ingen tvivl – vedligehold betaler sig.

Som eksperter i sejldug og akrylstoffer har vi gennem årene fået samlet en del Do’s and Don’ts til vedligehold af din bådkaleche. Dem deler vi herunder, hvor du finder en række tips, som kan hjælpe dig med at holde din kaleche, sprayhood og bompresenninger flotte i mange år frem.

Indholdsfortegnelse

Rengøring og vedligehold af vinduer

Er der kommet saltvand på vinduerne i din sprayhood eller kaleche, så tørrer du dem bare af med en blød klud evt. tilsat lidt opvaskemiddel. Husk at indtørret salt kan ridse ruden, så lidt ferskvand kan være nødvendigt.

Vi anbefaler at du gennem sæsonen, månedligt ud over vask, vedligeholder ruderne med en plastic cleaner og -protection. Selv bruger vi produktet fra VuPlex, som du kan købe her hos Schultz.

Vuplex’ cleaner lægger en hinde, der beskytter materialet mod skidt, ridser og statisk elektricitet. Vi oplever endda, at ved løbende brug af produktet, sænkes rudernes naturlige nedbrydning i solen.

Se en demonstration af produktet.

OBS: Rudematerialet vil med tiden blive mat i overfladen, da denne nedbrydes af sollyset. Når skaden er sket, kan den ikke genoprettes, og derfra vil ruderne kun blive mere matte, stive og i sidste ende flække. Vi anbefaler at ruderne skiftes, når de når dertil. Læs mere om udskiftning af vinduer.

Hold lynlåsene rene

Lynlåsene i din kaleche, sprayhood eller bompresenning kræver normalt ingen vedligeholdelse ud over almindelig vask. Kører lynlåsen alligevel lidt trægt, kan du gnide lidt stearin på den. Der findes også andre tør-smøremidler, som kan bruges. Brug ikke våde smøremidler, da det fedter, og snavs vil sætte sig i lynlåsen, som gør den mindre funktionel. Samtidig risikerer du fedtpletter på stoffet, dit tøj og andre steder, hvor det ikke hører til.

Tryklåse

Tryklåse kræver normalt ingen vedligeholdelse. Men det skader ikke at skylle dem i ferskvand af og til for at nedbringe risikoen for at de korroderer. Undgå at anvende for meget olie til smøring. Pas meget på med mængden, da olie/fedt nemt trækker ud i dugen. Olie fedter og samler snavs, og kommer nemt til at sidde på fx dit tøj, hvor de ikke hører til.

Tråden i din bådkaleche

Hos Schultz Sejlmageri, syer vi kalechen til din båd med en imprægneret bomulds-omspundet polyestertråd som standard. Det bruger vi, for at opnå maksimal tæthed i syningerne. Her er vi gået lidt på kompromis med modstandsdygtigheden over for solens UV-stråler. I det mere fugtige skandinaviske klima er dette dog at foretrække, for gøre din kaleche/sprayhood vandtæt.

Det betyder derfor, at de steder, hvor dit produkt er mest udsat for sol, vil tråden nedbrydes hurtigere. Du vil, afhængigt af sæsoner, brugen, din havneplads m.m., kunne forvente, at de første syninger skal eftersyes efter ca. 4-6 år. Derfor anbefaler vi, at du sender din kaleche ind til et eftersyn af syningerne, når det er tid. Læs mere om Schultz serviceeftersyn.

Imprægnering af bådkaleche

Imprægnering ikke nødvendigt på nye kalecher og sprayhoods, men bliver det naturligvis, når først du har vasket dem. Til udvendig imprægnering mod vandgennemtrængning og smudsafvisning anbefaler vi, at du anvender silikoneimprægneringsmiddel til tekstiler. Det kan du købe her hos din sejlmager hos Schultz.

Det er lettest at imprægnere din kaleche og sprayhood, mens de sidder på båden.

Sådan imprægnerer du din bådkaleche og sprayhood:

• Materialet der skal imprægneres, skal være rent og absolut tørt, inden du påbegynder behandlingen.

• Imprægneringsmidlet påfører du let med en blød, flad pensel. Efter behandlingen må kalechen ikke rulles sammen, før den er tør.

• Imprægneringen er først effektiv, når materialet er helt tørt (hærdet). Silikoneimprægneringen efterlader normalt ingen skjolder, hvis det er påført korrekt.

Undgå

• At få imprægneringsmiddel på dine vinduer – aftør straks løbere med sulfo.

• At indånde aresolerne fra imprægneringen (forstøvede partikler), hvis du påfører imprægneringen på anden vis en foreskrevet ovenfor.

Vinteropbevaring

Det er vigtigt at opbevare din bådkaleche og sprayhood korrekt hen over vinteren. Det skal opbevares tørt og sikkert. Du kan læse mere om vores råd til vinteropbevaring her.

Vask

Læs mere om vask af din båd kaleche i vores vaskeguide. Du kan let vaske din kaleche til båden selv, og vi har lavet en vaskeguide til dig og 5 gode tips til vask af din bådkaleche. Vask og rens af kalechen er en vigtig del af vedligeholdelsen, og er med til at sikre at du holder din kaleche eller sprayhood pæn og giver det en længere levetid.