Søg
Close this search box.

Rengøring af hynder

Vi har samlet gode råd til hvordan du rengøre og vedligeholder dine bådhynder. Uanset hvilken “indmad” (kvalitet) du har valgt, skal du huske at vedligeholde dine hynder. En person sveder i løbet af en nat op til ca. 1 liter væske, så det anbefales at lufte hynderne efter hver nat, så fugten kan komme ud. En løsning kan være at placere madrassen på et luftgennemstrømmende materiale, lamelbund eller med en hulsav skære huller i køjebunden. Nedenstående vejledning er generel, idet vi ikke kender de enkelte fabrikaters nærmere data.

Rengøring af hynder med Nappa/Kunstlæder

Nappa er en form for PVC, i enkelte kvaliteter opskummet – med en overflade/narv med struktur som læder.

Kunstlæder tåler de fleste midler syrer, baser og smudspletter. Brug ingen opløsningsmidler, renseservietter, blegemidler, voks eller lignende, og pas på, solcreme kan give misfarvning. Hynderne rengøres bedst ved aftørring med fugtig klud påført opvaskemiddel. Stærkt tilsmudsede Nappa hynder rengøres evt. med fx Maxi 3. eller andet alkalisk rengøringsmiddel. Prøv altid først på et ikke synligt sted, med stærke koncentrerede rengøringsmidler.

Rengøring af hynder med Alcantara møbelstof

Alcantara møbelstof kan rengøres med mild sæbe og vand, men brug ikke husholdningsrengøringsmidler. Farvede pletter kan rengøres med citronsaft. Derefter skal pletten rengøres med vand. Lunkent vand (35°) kan godt anvendes.

Rengør området med det samme ved pletter og mærker. Husk at arbejde ind mod pletten, for at undgå at tvære pletten ud på et større område. Fjern så meget som muligt, med fx en kniv eller svamp. Tør straks efter med en tør klud. Det er vigtigt ikke at gnide pletten ind i stoffet. Hvis du trykker for hårdt kan du komme ud for, at der vil være gnidemærker efter pletten er væk. Kuglepen, læbestift, skosværte, olie og fedt rengøres med farveløs rensebenzin på en blød klud eller svamp. Herefter vand som ovenfor.

Rengøring af hynder med vævede møbelstoffer

Generelt må vi anbefale at vælge praktisk møbelstof i båden, hvor uheld nemt kan ske, fx ved kombination med børn og søgang. Bølgerne kan selvfølgelig også gå højt i havn blandt voksne, på herreturen eller hvis vennerne kommer på besøg. Derfor kan det være et bedre valg at gå med møbelstof som Nappa eller Alcantara.

Anvend generelt samme fremgangsmåde som ved rengøring af Alcantara.

Det kan anbefales at have nogle ekstra meter møbelstof til fx et par salonsæder, så du ikke skal skifte betrækket i hele båden, hvis uheldet er ude. Der kan også være hynder der slides ekstra på udsatte steder, og det er ikke sikkert, at dessinet findes når skaden er der.

Reparation

Skal bådhynderne bare have en kærlig hånd og nyt liv, kan du sende dem til reparation hos os.