Vedligeholdte sejl giver dig den bedste sejloplevelse 

Når dine sejl om foråret endelig kommer ud af posen og op i masten, er de udsat for maksimalt pres fra alle naturens elementer. Sol, vind, vand, og salt tærer sammen med almindeligt slid på sejlene, og skader vil forekomme over tid. Men hvis du vedligeholder dine sejl korrekt, så forlænger du levetiden markant og har gode, funktionelle og pæne sejl i mange år. 

Slidtage på dine sejl kan ofte ses på faconen i sejlet. De trækkes så at sige ud af facon, og det skaber mere uro i din sejlads. Sejlene kan også få synlige skader. De er nemme at forholde sig til og skal blot repareres. Hvordan vi gør dét, kan du læse mere om her. Men det er de usynlige ting, der går ud over de gode oplevelser. Sejl, der er ude af facon, får båden til at krænge mere i stedet for at sejle fremad, og du skal ofte krydse mange flere gange, da de ’trætte’ sejl ikke kan få din båd til at gå højt nok i vinden.  

Vi har derfor samlet en omgang do’s and don’ts til vedligehold af dine sejl herunder – tips, som tager dig en god del af vejen mod mange flere gode oplevelser på havet. 

 

Vedligehold gennem sæsonen 

Hvis dine sejl skal holde sig pæne og funktionelle i mange år, skal du først og fremmest altid huske at holde dem rene og tørre. Er sejlene våde, når du pakker dem, skal de hurtigst muligt op at hænge til tørre, når du kommer hjem. Sejldug og syninger skal samtidig beskyttes mest muligt mod solens UV-stråler, da strålerne med tiden opløser tråde og fibre i sejlet.. Sejldugen mister i begge tilfælde sine egenskaber hurtigere 

Herunder får du yderligere et tips til riggen og forstærkninger for at beskytte dine sejl bedst muligt mod slitage og revner.  

Sørg for, at: 

 • beskytte dine sejl med en bompresenning, quick-pack eller et forstagscover, når sejlene ikke i brug – særligt hvis ikke dit forsejl har UV-dug monteret. 
  • Hvis du binder sejsinger omkring sejlet, så bind dem ikke for stramt, da det kan knække dugen og gøre små folder permanente –   i særdeleshed hvis du folder sejlet på samme måde hver gang. 
 • dine sejl er tørre, når du pakker dem sammen. Så undgår du jordslag og en dug, der bliver ødelagt af svamp.  
  • Vær opmærksom på, at det salt, der gennem tiden samler sig i sejldugen, holder på fugten. Derfor anbefaler vi, at du periodisk skyller dine sejl i ferskvand, så saltet skylles ud. Det nemmeste er at skylle sejlet efter regnvejr.  
  • Når du skyller sejlet, kan du samtidig vaske tilsmudsede områder med lidt sæbe og håndvarmt varmt. Brug ikke kemiske rengøringsmidler, da det kan forringe sejldugens egenskaber. 
  • Husk også, at når du tørrer dine sejl, skal du undgå, at de hænger og blafrer i vinden. Det slider nemlig også unødigt på dem, og du risikerer riv-skader og i værste fald personskader. 
 • Skyl slæder og beslag i ferskvand. Det forhindrer metallet i at korrodere med ir eller rust som resultat.  
 • Hold øje med splitter og skarpe kanter på og omkring riggen. Sørg for, at disse ikke ’gnaver’ i dine sejl. 
  • Sæt beskyttelse på selve riggen. Her kan du bruge tape, muffe eller læder, så din rig har ’bløde’ kanter.  
  • Lad Schultz forstærke sejlene på de udsatte steder – det er typisk aktuelt omkring salingshorn, sceptre og andre steder, hvor sejlet berører rig og skib.   

Når sæsonen er slut 

Inden du afmonterer mast og rig om efteråret, anbefaler vi, at du på en af sæsonens sidste sejlture gør følgende: 

 • Skyl sejlene, så salt skylles ud og ikke sidder og suger fugt i de våde og kolde måneder.  
 • Efterse dine sejl.  Notér og mærk af, hvor der er skader og eventuel slitage, som bør have opmærksomhed.  
  • Du kan med god samvittighed bruge de skemaer, vi bruger her hos Schultz. Skemaerne kan du finde her på siden – Eftersyn – all sails. – Noter skaderne og markér dem på sejl-illustrationen.  

Sagt på godt jysk er det ’træls’, på sin første tur i foråret at opdage en skade, der burde have været repareret i løbet af vinteren.  

Lad derfor vores sejlmagere give dine sejl et eftersyn og gennemgå sammen både de skader, du har noteret, og dem, som du måske ikke har set. Af og til kræver det mere professionelle øjne at spotte syninger, sejlpinds-lommer eller slæder, som skal have lidt ekstra kærlighed. Det handler om at minimererisikoen for, at små skader går hen og bliver store. Samtidig får du altid et godt råd med til netop dit sejl hos Schultz. Se mere om vores eftersyn her. 

 

Sådan pakker og opbevarer du bedst dit sejl mellem sæsonerne 

Når du afrigger og pakker dine sejl sammen, er det altid nemmest at være 2 personer. Sejlene er som regel store, tunge og uhåndterbare ene mand.  Når I er to, undgår du unødigt slitage, når sejlene trækkes rundt, og så det både hyggeligere og bedre for helbredet, når man hjælpes ad. 

Du skal sørge for, at: 

 • sejlet er skyllet og helt tørt, inden du pakker det. 
 • hvis du folder dit sejl, skal du sørge for, at du ikke folder i de samme folder hvert år. Jo mere sejlet får knæk samme sted, desto hurtigere bliver det svagt i foldepunkterne. 
 • sejl har bedst af at blive rullet op. Men det kræver dog, at du har god plads til opbevaringen. 
 • når du folder sejlet, så start fra underliget og træk sejlet ind over sig selv, så toppen til sidst ligger øverst. Således er det nemt at pakke sejlet ud på båden ved sæsonstart og sætte det direkte i ophalet/faldet. Herefter folder du siderne ind mod toppen af sejlet. Så er det lige til at komme i sejlposen. 
 • når du opbevarer dine sejl for vinteren, så er der flere ting, du skal være opmærksom på. Det kan du læse mere under vinteropbevaring.