Vedligehold af din kaleche betaler sig 

Uanset hvad du køber, så skal de fleste ting holdes ved lige på den ene eller anden måde. Sådan er det også med de produkter, du køber hos os.  

Du vil opleve, at selv din havneplads spiller ind på, hvor din kaleche, sprayhood eller quickpack slides mest. 

Materialer, der udsættes for sol, vind og vejr, nedbrydes – nogle hurtigere end andre.  

Din kaleche, sprayhood med mere består af mange forskellige materialer, og med korrekt løbende vedligehold vil du kunne forlænge levetiden på dine ting betydeligt. Du vil samtidig få en meget bedre oplevelse med at bruge dem. Der er ingen tvivl – vedligehold betaler sig.   

Som eksperter i sejldug og akrylstoffer har vi gennem årene fået samlet en del Do’s and Don’ts. Dem deler vi herunder, hvor du finder en række tips, som kan hjælpe dig med at holde din kaleche, sprayhood og bompresenninger flotte i mange år frem. 

Skånsom vask er ofte rigeligt 

Langt hen ad vejen vil du kunne klare dig med at vaske dine ting i ny og næ. Vask så skånsomt som muligt. Det nemmeste er at klare det, mens dine ting sidder på båden. Så er det for det meste spændt ud og derfor let at komme til.  

Uanset om dine ting er lavet af topklasse-acryldug fra Citel eller noget helt andet, så sørg for at dine ting tørrer helt, inden du pakker dem sammen. Ellers risikerer du at finde dem mugne eller jordslået, når du skal bruge dem igen. 

  • Vask med vand og en blød børste. Vandet må ikke være over 38 °C/100 °F varmt.  
  • Er pletter lidt genstridige, anbefaler vi et neutralt finvaskemiddel som fx Biotex. 
  • Vi anbefaler, at du efterimprægnerer efter vask med sæbe.

Med tiden vil dine ting have behov for at blive imprægneret igen for at bevare vand- og smudsafvisningen, som samtidig gør den lettere at holde ren. 

Vi har skrevet om generel vask her. 

Ruderne i din kaleche/sprayhood kan du med god samvittighed månedligt/årligt beskytte med en plastik-cleaner/protector. – Vi anbefaler flere gange i løbet af sæsonen. 

 

Undgå at: 

  • Bruge hårde børster eller højtryksrenser, når du vasker. Det ødelægger både stof, ruder, syninger og imprægnering. 
  • Vaske i vand varmere end 38 °C/100 °F. Med for varmt vand risikerer du, at din kaleche/sprayhood kryber og mister pasformen. 
  • Anvende blegemidler. Det kan misfarve belægningen på bagsiden af stoffet. 

Hvis du vil passe ekstra godt på dine ting. 

Vask af kalechedugen (akryldug) 

Vi anbefaler som minimum, at du vasker din kaleche én gang pr. sæson. Vask dog efter behov afhængigt af hvilke påvirkninger, din kaleche dagligt udsættes for. Ligger du tæt ved trafikerede veje, skov/træer eller ved siden af industrihavnen, så er behovet nok større, end kun en enkelt gang. 

Ovenfor gennemgik vi anbefalingerne til generel vask. Du kan også besøge stofproducentens hjemmeside, hvor du finder alt om ’Docril N’-materialet. 

Har din kaleche flere år på bagen, anbefaler vi, at du imprægnerer den, for at holde den vand- og smudsafvisende. På denne måde beskytter du den og holder den i generelt bedre stand og den vil fremstå pænere i længere tid. 

Er dit stof ramt af mere genstridige pletter, jordslag eller svamp, eller har du spildt bestemte væsker som olie eller rødvin på det, så læs mere her under vores tips og tricks. 

Rengøring og vedligehold af vinduer 

Er der kommet saltvand på vinduer i sprayhood eller kaleche, så tørrer du dem bare af med en blød klud evt. tilsat lidt opvaskemiddel. Husk at indtørret salt kan ridse ruden, så lidt ferskvand kan være nødvendigt også. 

Vi anbefaler at du gennem sæsonen, månedligt ud over vask, vedligeholder ruderne med en plasticcleaner og -protection. Selv bruger vi produktet fra Vuplex, som du kan købe her hos Schultz.  

Vuplex’ cleaner lægger en hinde, der beskytter materialet mod skidt, ridser, statisk elektricitet. Vi oplever endda, at ved løbende brug af produktet, sænkes rudernes naturlige nedbrydning i solen. 

Se en demonstration af produktet her 

OBS: Rudematerialet vil med tiden blive mat i overfladen, da denne nedbrydes af sollyset. Når skaden er sket, kan den ikke genoprettes, og derfra vil ruderne kun blive mere matte, stive og i sidste ende flække. Vi anbefaler derfor at ruderne skiftes.

Du kan læse mere om udskiftning her

Hold dine lynlåse rene 

Lynlåsene i din kaleche, sprayhood eller bompresenning kræver normalt ingen vedligeholdelse ud over almindelig vask. Men kører lynlåsen lidt trægt, kan du gnide lidt stearin på den. Der findes også andre tør-smørremidler, som kan bruges. 

Undgå at bruge:  

  • Våde smørremidler, som olie, der fedter. Snavs sætter sig i fedtet og gør lynlåsen mindre funktionel. Samtidig risikerer du fedtpletter på stoffet, dit tøj og andre steder, hvor det ikke hører til.  

Tryklåse er nemme  

Tryklåse kræver normalt ingen vedligeholdelse. Men det skader ikke at skylle dem i ferskvand af og til for at nedbringe risikoen for at de korroderer. 

Undgå også her, at: 

  • Anvende for meget olie til smørring. Pas meget på med mængden, da olie/fedt nemt trækker ud i dugen. 

Tråden i dugen er vandtæt – men solen er hård 

Kalecherne hos Schultz syes med en imprægneret bomulds-omspundet polyestertråd som standard. Det bruger vi for at opnå maksimal tæthed i syningerne. Her er vi gået lidt på kompromis med modstandsdygtigheden over for solens UV-stråler. Men i det mere fugtige skandinaviske klima er dette dog at foretrække for gøre din kaleche/sprayhood vandtæt.

Det betyder derfor, at de steder, hvor dit produkt er mest udsat for sol, vil tråden nedbrydes hurtigere. Du vil, afhængigt af sæsoner, brugen, din havneplads m.m., kunne forvente, at de første syninger skal eftersyes efter ca. 4-6 år. Derfor anbefaler vi, at du, når tid er, sender din kaleche ind forbi os til et eftersyn af syninger. Du kan læse mere om Schultz servicetjek her.  

Imprægnering af akryldug (silikoneimprægnering) 

Først og fremmest – Imprægnering ikke nødvendigt på nye kalecher og sprayhoods. 

Men det bliver naturligvis nødvendigt, når først du har vasket dem. Til udvendig imprægnering mod vandgennemtrængning og smudsafvisning anbefaler vi, at du anvender silikoneimprægneringsmiddel til tekstiler. Det kan du købe her hos Schultz.  

Det er lettest at imprægnere kaleche og sprayhood, mens de sidder på båden.  

Materialet, der skal imprægneres, skal være rent og absolut tørt, inden du påbegynder behandlingen. 
Imprægneringsmidlet påfører du let med en blød, flad pensel. Efter behandlingen må kalechen ikke rulles sammen, før den er tør. Imprægneringen er først effektiv, når materialet er helt tørt (hærdet).  

Silikoneimprægneringen efterlader normalt ingen skjolder, hvis det er påført korrekt.  

Undgå at: 

  • Få imprægneringsmiddel på dine vinduer – aftør straks løbere med sulfo.  
  • Indånde aresolerne fra imprægneringen (forstøvede partikler), hvis du påfører imprægneringen på anden vis en foreskrevet ovenfor. 

Bliver kalechen ikke tæt efter silikoneimprægneringen kan du prøve ’Acapellas’ renoveringsmiddel. Vi anbefaler dog kun at bruge ufarvet ”Acapella” kalecherenoveringsmiddel og kun på ældre kalecher. Imprægneringen kan undertiden efterlade en lidt fedtet overflade, der kan samle smuds.  

 

Vinteropbevaring – rigtig opbevaring derhjemme

Vil du gerne have dine sejl, kaleche og sprayhood derhjemme til vinter, er det vigtigt, at du sikrer dig, at alt er helt tørt, inden du pakker det. Du skal også sikre dig, at rummet, du bruger, er tørt og fugtfrit. Intet skaber mug – og i sjældne tilfælde skimmelsvamp – som fugtig luft. Begge dele kan misfarve og ødelægge stoffet.  

 

NB: Brug ikke din båd som vinteropbevaring. 

  

Har du tænkt dig at benytte dit loftsrum, kælder eller dit skur som opmagasinering for vinteren, så anbefaler vi, at du får lavet hylder, der er sikret mod mus, rotter og andre skadedyr. 

 

Læs mere om vinteropbevaring her