Brug dit udstyr korrekt og få mere ud af det. 

At være på båden, langt fra det samme som at være hjemme i det velisolerede hus. Derfor vil der forekomme ting her som du slet ikke oplever derhjemme og som giver anledning til både forundring, forvirring og aha-oplevelser.

Vi har samlet de mest forekomne ting her som vores form for FAQ, hvor du måske kan finde hjælp til en del af de spørgsmål som du skulle stå med, når du bruger din båd og dine produkter fra Schultz. 

OBS: Vær opmærksom på at nedenstående kun er en samling af vores erfaringer gennem årene som vi ønsker at dele for at din brug af båden bliver nemmere, sikrere og forlænge levetiden på dine ting.  

Vi hverken rådgiver omkring eller garanterer for, at nedenstående virker og vores folk på kontoret er heller ikke uddannet til at kunne svare på spørgsmål eller uddybe dette. 

 

Min kaleche danner kondensfugt

Kondens opstår på grund af temperaturforskellen mellem udvendig og indvendig side af dugen. Varme i båden øger risikoen for kondens.
Kondens dannes når den varme fugtige luft inde under kalechen mødes med den kolde luft udenfor. Fænomenet ses oftest i forår og efterår når luftfugtigheden er høj. Hvis en kold regn fra højere luftlag rammer kalechen, kan det give så meget kondens, at man tror at kalechen er utæt. Gentagne forsøg har afvist, at vandet kommer igennem dugen. 

Dannes meget kondens anbefaler vi at du sørger for at ventilere kalechen og tørrer vandet væk, så du ikke risikerer jordslag. 

Kondensfugt på inderside af sprayhood. Her hjælper udluftningsventiler ikke.

 

Kondensfugt forveksles ofte med utætheder
 

Jordslag – hvordan minimerer jeg min risiko

Den største risiko for jordslag, opstår når du pakker sprayhood eller kaleche sammen i våd tilstand. På nyere sejlbåde med en sprayhoodgrav, bør sprayhooden ikke opbevares i graven i længere tid. Generelt opstår jordslag når materialet er fugtigt i længere tid enten på grund af regn eller kondens.
Til indvendig forebyggende behandling mod jordslag anvendes et desinfektionsmiddel der indeholder benzalkoniumklorid.
F. eks. JSH 100, Rodalon (Reg. varemærker DK.) 

Påfør opløsningen ufortyndet på indvendig side og lad det tørre inden sammenpakning. Det er underordnet om man benytter opløsningen på en våd eller tør overflade. Sørg for en grundig gennemvædning af materialet. 

Anvendes svampemidlet sammen med silikone, anbefales det at påføre silikone først og efter afhærdning at påføre svampemiddel.
Påføres med pensel, svamp eller blomstersprøjte. Inden behandling skal man sørge for at kalechen er skyllet grundigt med rent vand, da benzalkoniumklorid ikke kan forenes med sæberester.
Schultz Sejlmageri anbefaler behandling ved sæsonstart og ultimo august, når svampesæsonen sætter ind.
Personlig beskyttelse: Undgå indånding af aresoler (forstøvede partikler fra f. eks. blomstersprøjte). 

Jordslag opstår hyppigt på grund af kondens fugt. Sammenpakning af en våd kaleche, er også en sikker årsag.
Læg mærke til striberne uden skimmel, det er der hvor håndstropperne er monteret.

Jordslagsfjerner

Er uheldet ude og du finder din kaleche jordslået, er der heldigvis råd for dette. Afhængigt af hvor hårdt dit produkt er angrebet kan det meste fjernes igen med de rette midler. Se mere her under vask af genstridige pletter. 

 

Når jeg sejler med kalecher og benzinmotorer — ADVARSEL

Har du en båd med benzin motor, skal du være opmærksom på eksplosionsfaren ved benzindampe under kalechen. Sørg for god udluftning inden du starter motoren eller anvender åben ild. Vær opmærksom på, at kulilte ikke suges ind under kalechen, hvis du sejler med bagklappen åben.

Søfartsstyrelsen anbefaler lystsejlere, der bruger benzinmotor, til at installere en gasalarm, der også kan advare imod kulilte i båden.

 

Når sejlet rigges – Fald og udhals-spænding

Sæt aldrig faldet hårdere end at de vandrette folder langs forliget kun lige fjernes. En vertikal fold lige bag ved forliget indikere faldet er sat for hårdt. Det samme gælder for storsejlets udhal. Det hales kun lige nok til at fjerne rynkerne langs sejlets underlig.

Lidselinen bruges til at forhindre sejlets agterlig i at blafre. Det hales kun lige nok til at sejlet stopper med at blafre. Husk at slække lidselinen igen inden skødet hales yderligere, ellers er der risiko for at lidselinen knækker.

  • Brug aldrig sejlet i mere luft end det er syet til.
  • Lad ikke overlappende forsejl bakke i vendingerne så det trykker ind på salingshornet. Så undgår du at sejlet får permanente buler i området omkring salingen.
  • De første par gange du sejler med dit nye sejl bør du så vidt muligt undgå at sejle i alt for hårdt luft. D.v.s. helst ikke mere end 5-6 sekundmeter. På denne måde får sejldugen lov at til at strække sig jævnt, og sejlets levetid forlænges væsentligt.

 

SÅDAN PAKKER OG OPBEVARER DU BEDST DINE SEJL

Alle sejl bør foldes ellers rulles således at skarpe knæk i dugen undgås. Sejl der er syet i yarntemper dug bør altid rulles. 

Andre sejl foldes parallelt med underliget i folder der er ca. 60-70cm brede, og rulles derefter løst sammen og lægges i den sejlpose som er leveret med sejlet. 

  • Opbevar altid dine sejl på et sted der er tørt og rent. 
  • Fugt kan give mugproblemer. Mug er ikke skadeligt for sejlet, men kan danne grimme pletter som er næsten umulige at fjerne. 
  • Er dine sejl blevet våde, bør du altid sørge for at tørre dem hurtigst muligt. 
  • Sejl bør ikke tørres ved at hejse dem op i masten og lade dem blafre. 
  • Solens UVstråler hører til sejlets værste fjender. Sørg derfor altid for at sejlet er beskyttet med en presenning – når båden ligger i havn. 

Vinteropbevaring

De rengjorte produkter opbevares bedst et tørt sted indendørs (OBS!! ikke i båden). Pas på med lofter og udhuse hvor mus har adgang. Læs mere her.

Advarsel! Læg aldrig en løs presenning over kalechen, kalechen slides i stykker på fremskudte punkter. 

 

Behandling af teakdæk / ubehandlet træværk

Du kan behandle dit teakdæk eller andet ubehandlet træværk mod alger og sortskimmel, vi anbefaler et middel mod svampe og alger der hedder Boracol (Læs her om anvendelse af Boracol). Du kan også anvende en 2 – 3 % benzalkoniumkloridopløsning (Rodalon, Kvanol, eller lign.(reg. varemærker DK).Fugt gerne dækket med vand først, det letter fordelingen. Brug kuttendækkeren, svaberen eller hvad du kalder din kost, og kom godt ud i alle kroge – lad midlet virke et par dage og skyl efter med vand. Du undgår herved sortskimmel og algedannelse på træværket, i den fugtige tid. Inden dækket bliver for beskidt, kan du med fordel vaske det i en opløsning med sæbespåner, og det holder sig pænt (sølvgrå) resten af sæsonen. Brug ingen stive børster, skrappe kemikalier og absolut ikke højtryksrenser, det forkorter levetiden på dit dæk/ ubehandlet træværk. Til daglig rengøring anvendes saltvand. Har du fået misfarvning af dit træværk, kan du blege det med en oksalsyreopløsning.