Beskyt dine sejl med en bompose 

De kommer i flere forskellige varianter – dækkener til dine sejl. Den klassiske bompresenning er nok den mest kendte. Men flere og flere sejlere vælger løsninger, hvor storsejlet falder direkte ned i en fast pose på bommen. Så kan sejleren hurtigt lyne/lukke og pakke sejlet, hvis vejret pludseligt skifter. Det kaldes en Quick-Pack eller en Lazybag.  

Der er fordele og ulemper ved begge dele, så tænk over, hvad dit behov er, inden du vælger. Er du i tvivl, så spørg endelig. Her først lidt information om de to sejlindpakninger, som er de mest brugte. 

 

Den klassiske bompresenning – sikker og effektiv

Den allermest almindelige indpakning til dit storsejl er en skræddersyet bompresenning. Den er brugt af de fleste kapsejlere, da den beskytter sejlet helt optimalt. Lukningen er nemlig ofte placeret under bom og sejl, hvad der giver maksimal beskyttelse mod sol og regn.   

Bompresenningen er ofte også der foretrukne valg for kapsejlere, der ikke ønsker stof eller lazyjack-liner hængende foran sejlet.

Hos Schultz laver vi målsyede bompresenninger i en slidstærk akryldug, der behandles og vedligeholdes på samme måde, som din kaleche/cockpittelt eller sprayhood.

Tryk på billedet for at få et printvenligt målskema

Vælg den lukkeløsning, der passer dig bedst 

Som nævnt ovenfor, så lukker du som regel din bompresenning under bommen og langs forsiden af masten. Der er flere muligheder for låsetyper. Hvilken der er rigtig for din båd afhænger af stil og vane, men lynlåsen langs masten er standard.  

Under bommen er der dog valgfrihed. Mange vælger de solide Tenax-knapper eller et Perfix-knapsystem, mens andre finder det hurtigere med elastikker og stikspænder. Det er helt op til dig og til hvad, der stilmæssigt passer bedst til dit skib.

Bemærk: Hvis du vælger at benytte Schultz’ Målskema, når du designer din bompresenning, så vær opmærksom på ikke at placere knapper ud for/oveni kickingstrap eller andet, der hænger/sidder under bommen.  

 

Quick-pack med lazyjacks – pak i en fart

Flere og flere fritidssejlere vælger at få lavet en ’Quick-Pack’ – også kaldet en ’ZipPack’ eller en ’LazyBag’ – til storsejlet. Der er typisk tale om en fastsiddende pose, der hænger i LazyJack-linerne fra salinghornene og er fikseret til bommen. Den helt store fordel ved en Quick-Pack-løsning er, som navnet også siger, at den er hurtig at bruge. Tager vinden pludselig til i forbindelse med et vejrskifte – f.eks. et tordenvejr – så sikrer det komforten ombord, at du blot kan slække storfaldet og lade sejlet falde direkte ned i quick-pack’en, som du kan lyne på få øjeblikke.  

Quick-pack-løsninger hos Schultz er – som klassiske bompresenninger – udført i stærk akryldug, som sikrer den bedst beskyttelse af dit storsejl i vores nordiske og ofte ustadige vejr. 

Benyt vores Quick-Pack målskema til opmåling og send os en forespørgsel

 

Sejlet skal måske tilpasses til quick-pack’en

En quick-pack/lazybag sidder fast på bommen. Den er syet til at kunne blive trukket ud via bomkehlen, hvor den fikseres bagerst på bommen, når den er trukket på. Der findes løsninger, hvor både quick-pack’en og storsejlets underlig trækkes ud i bomkehlen. Men det typiske i dag er, at sejlet ikke fikseres på bommen. Sejlet har så dét, der hedder ’løs fod’ eller ’løst underlig’.  

Det kan betyde, at du også er nødt til at foretage en mindre modifikation på dit storsejl, hvis du vælger at få en quick-pack til din båd.

For at sikre, at sejlet ikke ’letter’ fra bommen, monterer vi som regel en slæde forrest på sejlet. Der kan også være behov for at lave en fiksering bagerst på underliget – nede ved bomudhalet.

Går du med tanker om en quick-pack til din båd, så tag fat i os. Så finder vi sammen ud af, hvad der vil være optimalt for netop dit skib og dine behov. En quick-pack fra Schultz kommer komplet med lazy-jack-liner.